Kos tiket mahal kekangan utama anak rantau Sarawak

Kos tiket mahal kekangan utama anak rantau Sarawak

SHAH ALAM- Harga tiket penerbangan yang terlalu mahal menjadi halangan terbesar untuk anak rantau Sarawak pulang mengundi dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak pada 18 Disember depan.

Angkatan Muda Keadilan (AMK) Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sarawak dalam satu kenyataan memaklumkan, berdasarkan semakan yang dibuat, harga tiket penerbangan dua hala dari Kuala Lumpur ke Kuching atau Miri adalah dari RM1,100 sehingga RM3,300.

Malah, banyak aduan dan pertanyaan daripada anak kelahiran Sarawak yang kini bekerja di Semenanjung Malaysia berkenaan harga tiket penerbangan yang terlalu mahal untuk mereka pulang mengundi.

“AMK Sarawak telah melakukan semakan secara rambang di laman web syarikat-syarikat penerbangan untuk tengah hari sebelum dan selepas hari tarikh mengundi.

“Berdasarkan carian rambang tersebut, kami amat terkejut apabila mendapati harga tiket penerbangan dua hala dari Kuala Lumpur ke Kuching dan Miri adalah dari RM1,100 sehingga RM3,300. Nilai tambang yang dipaparkan untuk perjalanan ini adalah tidak munasabah dan sebenarnya lebih kurang dengan harga tiket ke negara-negara asing,” menurut kenyataan itu.

Kenyataan bersama itu dikeluarkan Ketua AMK Sarawak, Saifunnizam Sam dan Timbalan Ketua AMK Sarawak, Chiew Choon Man.

Tambahnya, berdasarkan anggaran kajian, sekitar 250,000 anak Sarawak yang layak mengundi berada di Semenanjung ketika ini.

“Kegagalan kerajaan Sarawak dan Persekutuan untuk memastikan pembangunan yang seimbang antara Sarawak dan Semenanjung Malaysia telah menyebabkan ramai anak-anak Sarawak terpaksa meninggalkan kampung kesayangan mereka untuk mencari nafkah ataupun meneruskan pendidikan di Semenanjung Malaysia.–SH

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )