PANAS!! 3 ADUN Perak sertai PBM, kerajaan Perak tumbang?

PANAS!! 3 ADUN Perak sertai PBM, kerajaan Perak tumbang?

Tindakan tiga ADUN Perak menyertai Parti Bangsa Malaysia (PBM) yang baru dilancarkan pada 21 Disember lalu tidak menjejaskan kestabilan kerajaan negeri, kata Menteri Besar Datuk Seri Saarani Mohamad.

Ini katanya, kerana ADUN tidak menarik balik sokongan mereka kepada kerajaan tetapi hanya bertukar parti.

“Selagi kerajaan mempunyai kerusi yang mencukupi, tidak akan ada kesan, kerana kita masih mempunyai 36 kerusi untuk menyokong kerajaan,” katanya.

Saarani berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan majlis pecah tanah projek menaik taraf Jalan Tambun, di sini, hari ini.

Majlis itu turut dihadiri Menteri Belia dan Sukan yang juga Ahli Parlimen Tambun Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.

Tiga ADUN yang menyertai PBM ialah A. Sivasubramaniam (Buntong), Paul Yong Choo Kiong (Tronoh) dan Leong Cheok Keng (Malim Nawar).

Leong dilaporkan menjelaskan kedudukan mereka dalam DUN Perak, berkata ketiga-tiga mereka masih menyokong kerajaan pimpinan Saarani, sejajar dengan keputusan presiden PBM Larry Sng bahawa parti itu, di peringkat persekutuan, menyokong Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Dalam pemilihan parti pada 8 Januari, Sivasubramaniam dipilih sebagai naib presiden kanan PBM II manakala Yong dilantik sebagai bendahari agung.

Sementara itu, Ahmad Faizal berkata beliau tidak dapat menghubungi Sivasubramaniam dan Yong, yang sebelum ini ahli bersekutu Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), untuk mengesahkan perkara itu.

“Saya menghantar mesej kepada mereka berdua untuk menjelaskan perkara itu tetapi tidak mendapat balasan. Oleh itu, saya tidak boleh mengesahkan… Tetapi tidak mengapa, kerana kerajaan negeri Perak masih utuh dan ini yang paling penting.

“Saya percaya Menteri Besar akan fokus kepada masalah rakyat. Kita akan bantu dan beri sokongan penuh kepada kerajaan negeri di bawah pimpinannya. Kami yakin pentadbiran sekarang berjalan dengan baik,” katanya lagi.

Saarani kini mendapat sokongan 36 Adun, dengan Barisan Nasional mempunyai 25 kerusi, diikuti Bersatu (empat), PAS dan PBM (masing-masing tiga kerusi) dan Bebas (satu).

Dewan Undangan Negeri Perak mempunyai 59 ahli dan memerlukan 30 kerusi untuk majoriti mudah.

Terdahulu, Saarani berkata projek bersama Majlis Bandaraya Ipoh-Sunway City Ipoh Sdn Bhd untuk menaik taraf laluan sepanjang 5.2km Jalan Tambun akan menelan belanja RM16.35 juta.

Projek yang bermula pada 1 April 2021 itu dijangka siap pada September.

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )