Timah adalah nama sejenis logam, orang Melayu jangan cepat melatah

Timah adalah nama sejenis logam, orang Melayu jangan cepat melatah

Seorang pemimpin PAS dilihat cuba meredakan kontroversi wiski Timah, dengan menjelaskan bahawa Timah adalah nama kepada sejenis logam  dan “bukan nama Muslim atau bahkan nama seseorang”.

Timbalan Presiden Tuan Ibrahim Tuan Man juga mengatakan bahawa apa sahaja jenama atau logo, minuman keras masih “haram” dalam Islam, tetapi hak orang bukan Islam untuk meminumnya harus diambil kira.

Sebaliknya, katanya, umat Islam perlu menjauhi alkohol dalam semua keadaan.

“Lebih baik kita mendidik umat Islam agar menjauhi alkohol tetapi hak orang bukan Islam juga perlu diperhatikan,” katanya.

“Nama Timah bukan nama Muslim atau nama seseorang. Ia adalah sejenis logam. Tambahan pula, logo adalah gambar lelaki. Tidak ada lelaki bernama Timah, ”katanya kepada HarakahDaily.

Namun, dia merasakan bahawa kontroversi itu tidak perlu. Dia mengatakan penggunaan kata “Timah” sebagai nama jenama oleh syarikat tempatan “membingungkan” dan sangat dikesalkan kerana ada pihak yang menggunakan isu tersebut untuk menyerang PAS walaupun pendiriannya tegas.

“Jenama dan logo boleh membingungkan dan PAS secara konsisten meminta agar dilihat kembali.”

Ketua Penerangan Pemuda PAS, Nazir Helmi dilaporkan telah mendesak kerajaan yang dianggotai Pas itu untuk menutup operasi syarikat membuat Wiski Timah tersebut.

Dia menyebut Timah sebagai “malapetaka dan penghinaan terhadap Malaysia”.

Selasa lalu, Timbalan Menteri Hal Ehwal Agama, Ahmad Marzuk Shaary menafikan bahawa kerajaan terlibat dalam pembuatan Wiski Timah seperti yang disebutkan di media sosial, dengan mengatakan bahawa tidak masuk akal untuk melakukan perkara seperti itu.

“Perniagaan seperti itu (alkohol) sudah ada di negara kita (untuk waktu yang lama), tetapi bukan kerajaan yang mengeluarkan minuman tersebut.

“Ini bukan tindakan kerajaan, dan kerajaan tidak campur tangan dengan cara apa pun,” katanya.

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )